20 روش تندخوانی برای کنکور با تکنیک هاروارد
تندخوانی مهارتی است که همه ما در این زمانه به آن نیازمندیم بسیاری از ما برای مطالعه دروس کنکور و یا هر امتحان دیگر نیاز داریم تا حجم زیادی از مطالب را در مدت زمان کمی مطالعه کنیم اما بعضا از سرعت کم مطالعه ی خود کلافه می شویم مخصوصا هنگامی که متوجه می شویم سرعت مطالعه دوستانمان از ما بیشتر است. اما چرا سرعت مطالعه ی ما پایین است و چگونه باید روش های تندخوانی برای کنکور را یاد بگیریم؟
هر دقیقه برابر با هزار کلمه با تکنیک های تند خوانی!
ابتدا باید عرض کنیم تکنیک های تندخوانی یک مهارت هستند که کلاس و آموزش تند خوانی رایگان و با هزینه برای آموختن آن برگزار می شود افرادی که به مهارت بالایی در تندخوانی می رسند می توانند در هر دقیقه چند هزار کلمه مطالعه کنند اما اگر شما فرصت یا امکان شرکت در این کلاس ها را ندارید اصلا نگران نباشید در این سایت خرید کتاب کنکور یک آموزش تندخوانی رایگان برای مطالعات آزاد و بویژه کنکور را پیش رو دارید.
در ادامه چند روش تندخوانی برای کنکور و مطالعه آزاد و تقویت حافظه مطرح خواهیم کرد که با به کارگیری آن می توانید سرعت مطالعه خود را چند برابر حالت کنونی کنید.
یک سوال مهم:
افراد در حالت عادی می توانند در هر دقیقه صد و پنجاه تا دویست کلمه مطالعه کنند با راهکارهای ساده ای که براساس روش تندخوانی به سبک دانشگاه هاروارد در اینجا ارائه خواهیم کرد شما می توانید این سرعت خود را دو تا پنج برابر کنید یعنی چهار صد تا هزار کلمه در هر دقیقه. اما ممکن است در همین آغاز اشکال کنید که سرعت زیاد در مطالعه باعث می شود تمرکز مان پایین بیاید و در نهایت چیزی از متن مطالعه شده متوجه نشویم.
در پاسخ به این اشکال باید عرض کنیم اتفاقا رابطه برعکس است یعنی هر چه سرعت شما زیاد باشد همینطور موجب افزایش تمرکز است. اجازه دهید این مطلب با مثالی عرض کنیم، مثال خود را با یک پرسش آغاز می کنیم و آن اینکه آیا راننده ای که با سرعت 20 کیلومتر بر دقیقه حرکت می کند تمرکز بیشتری دارد یا راننده ای که 200 کیلومتر بر دقیقه حرکت می کند؟
پاسخ بسیار واضح است راننده دوم قطعا تمرکز بیشتری خواهد داشت. مطالعه نیز به همین شکل است اگر شما مواردی را که اینجا عرض می کنیم را انجام دهید مطمئن باشید علاوه بر سرعت، تمرکز شما نیز بیشتر خواهد شد.
روش های تندخوانی و تقویت حافظه!
برخی عوامل باعث می شوند سرعت مطالعه پایین بیایید حال اگر ما می خواهیم تندخوانی کنیم باید این موانع را از بین ببریم در ادامه، ابتدا موانع تندخوانی و تقویت حافظه و سپس روش از بین بردن آن ها را عرض می کنیم.
موانع تندخوانی و تقویت حافظه
1) حواس پرتی:
شاید تجربه کرده باشید هنگامی که اتفاق خیلی ناگوار یا حتی اتفاق بسیار خوشحال کننده ای برایمان رخ می دهد تا چند ساعت نمی توانیم مطالعه کنیم زیرا به سرعت حواسمان پرت میشود این حواس پرتی به خاطر هیجان زدگی می باشد. از طرف دیگر ممکن است هیچ اتفاق خاصی رخ نداده باشد اما فکری ذهن ما را به خود مشغول کرده باشد مثلا برنامه رفتن به سینما و استخر یا پس اندازی که می خواهید با آن تلفن همراه یا لب تاب بخرید…
وجود این مسائل باعث می شود فکرمان همواره مشغول آن ها باشد و به برنامه ریزی در مورد آن ها بیندیشیم در این حالت، نیروی ما صرف خیال پردازی شود و در نهایت متن را می خوانیم و احساس می کنیم متوجه نشده و درک نکرده ایم همین امر موجب می شود یک صفحه را چند بار بخوانیم و در نهایت وقتی باز هم متوجه نشدیم اعصابمان خورد می شود.
2) تلفظ کلمات:
همه ما هنگام مطالعه کلمات را در دلمان تلفظ می کنیم و به عبارتی یک صدای ذهنی همواره کلماتی را که می بینیم برایمان باز گویی می کند. این صدا، صدای خودمان است همان صدایی که هنگام تنهایی و در مواقعی که با خودمان صحبت می کنیم به سراغمان می آید. از وجود این صدا شاید در جاهای دیگر لذت ببریم اما حضورش هنگام مطالعه بشدت آزار دهنده است زیرا مانع تندخوانی ما می شود.
علاوه بر صدای ذهنی، شاید بعضی ها عادت کرده باشند کلمات را زیر لب تلفظ کنند اینکار عواقب بدتری دارد زیرا از طرفی ممکن است باعث مزاحمت دیگران شود و از طرف دیگر منجربه خستگی زود هنگام می شود.
این دو حالت یعنی تلفظ ذهنی یا تلفظ زیرلب هم باعث کاهش سرعت تندخوانی می شود زیرا در این حالت ما چند کار انجام می دهیم هم نگاه می کنیم، هم تلفظ می کنیم و هم گوش می دهیم و سپس می فهمیم در حالی که دو مرحله اخیر اضافه است و وقت گیر هستند. ما باید سعی کنیم پس از نگاه کردن مطلب را بفهمیم. این کار با فراگیری روش های تندخوانی و تقویت حافظه به راحتی ممکن است.
3) کلمه کلمه خوانی:
اکثر افراد هنگام مطالعه، کلمات را شمرده شمرده می خوانند به عبارتی نگاهشان به کلمات است و روی هر کلمه مکث کوتاهی دارند همین مکث های زیاد باعث می شود از تندخوانی باز بمانند.
علت کلمه کلمه خوانی این است که چشم ما عادت کرده به کلمات نگاه کند یعنی در یک نگاه فقط یک کلمه می بیند و روی آن مکث می کند در حالی که اگر بتوانیم در هر مکث تعداد کلمات زیادی را ببینیم و به عبارتی تعداد مکث های خود را کاهش دهیم در اینصورت سرعت مطالعه ما افزایش پیدا می کند و باعت تولد روش تند خوانی در شما می شود.
مطلب پیشنهادی به شما: 9 کلید طلایی برای مطالعه مفهومی
4) برگشت به عقب:
برخی افراد هنگام مطالعه مرتبا به سطرها یا صفحات قبلی باز می گردند و دوباره آنها را مطالعه می کند زیرا احساس می کنند آن ها را آنگونه که باید، مطالعه نکرده اند. البته اینگونه نیست که این کار به طوری کلی بد باشد برای مثال ممکن است یک متن ادبی مثل دیوان حافظ یا اشعار مولوی را دوباره خوانی کنید و حتی برای دوستان و خانواده خود نیز بخوانید اینکار اشکالی ندارد زیرا شما از مطالعه ی آن متن لذت می برید. اما اکثر مطالعات ما بخاطر لذت بردن نیست بلکه می خواهیم بخوانیم تا بدانیم نویسنده چه چیزی می خواست بگوید. اگر با این هدف مطالعه کنیم دوباره خوانی نه تنها مورد تایید نیست بلکه یک عیب هم تلقی می شود.
شاید افرادی که دوباره خوانی می کنند بگویند اگر ما این کار را انجام ندهیم متوجه مطلب نمی شویم در پاسخ به این افراد باید عرض کنیم متوجه نشدن دو علت دارد:
- عدم تمرکز
- وسواس فکری ما باید سعی کنیم به هیچ وجه دچار حواس پرتی (عدم تمرکز) یا وسواس فکری نشویم.
5) کمال گرایی:
باید کمال گرایی در مطالعه را کنار بگذاریم کمال گراها همه چیز را صفر و صدی می بیند و می گویند یا همه یا هیچ.
در زمینه مطالعه بعضی ها می خواهند در اولین مواجه با متن همه مطالب را متوجه شوند! در حالی که این یک خواسته نابجاست. بطور مثال مطالب یک درسی مانند شیمی دهم مبتکران همانند خانه های یک جدول کلمات به هم وصل هستند. ابتدای کتاب به انتهایش مرتبط است و همینطور انتها به ابتدا.
حال اگر در ابتدای کتاب مطلبی را متوجه نشدیم نیاز نیست در همان آغاز به امید اینکه آن را متوجه شویم چند بار همان مطلب را بخوانیم بلکه باید همان کاری را انجام دهیم که هنگام حل کردن جدول کلمات انجام می دهیم موقعی که جدول حل می کنیم اگر کلمه ای را که مربوط به ردیف اول است پیدا نکردیم در همان ردیف معطل نمی شویم بلکه عبور کرده به و در مورد کلمات ردیف دیگر فکر می کنیم زیرا اگر کلمات این ردیف ها را پیدا کنیم ممکن است دو یا چند حرف از کلمات ردیف اول را نیز بیابیم و این باعث می شود در یک بازنگری سریع کلمه ردیف اول را حدس بزنیم.
همچنین باید کمال گرایی در از بین بردن موانع تندخوانی را نیز باید کنار بگذاریم یعنی انتظار نداشته باشیم که همه این موانع را یک جا و در همان ابتدا به طور کامل از بین بروند زیرا این موانع عادت هایی هستند که در طول سالیان با آن ها انس گرفته ایم و نمی توانیم یک شبه آن ها از بین ببریم.
روش های تند خوانی برای دروس حفظی
در اینجا می خواهیم راهکارهایی برای از بین بردن موانع تندخوانی عرض کنیم این راه کارها در واقع روش های تندخوانی دروس حفظی هستند. اما مجددا تذکر می دهیم که باید کمال گرایی در از بین بردن این موانع را کنار بگذاریم و به هر میزان که برایمان مقدور است در رفع این موانع بکوشیم.
از بین بردن تلفظ ذهنی و زیر لب خواندن:
برای اینکه زیر لب خوانی را از بین ببرید ابتدا باید تصمیم بگیرید متن را به هیچ وجه با صدای بلند نخوانید سپس هنگام مطالعه زبان خود را به سقف دهان چسبانده و فشار دهید در همین حال به مطالعه با چشم بپردازید اکنون دیگر هیچ صدایی را با دهان خود تولید نمی کنید و در ذهن خود مطالعه می کنید.
در مورد صدای ذهنی باید عرض کنیم از بین بردن کلی این صدا ممکن نیست اما اگر بصورت سریع چشمانتان را روی متن حرکت دهید دیگر ذهنتان فرصت پیدا نمی کند تا آن کلمات را با خود زمزمه کند. این کار در ابتدا کمی دشوار بنظر می رسد اما همین حالا آن را امتحان کنید سعی کنید در درونتان سکوت حاکم باشد و چشمانتان را بسرعت روی متن حرکت دهید. اگر درک مطلب تان در ابتدای این تمرین پایین است اشکالی ندارد. با ترکیب این تمرین با تمرین بعدی می توانید به نتیجه شگفت انگیز تاثیر تندخوانی برسید.
مطلب پیشنهادی به شما: بهترین زمان برای مطالعه چه زمانی است؟
دوری از کلمه کلمه خوانی:
کلمه کلمه خوانی به این خاطر است که دامنه دید افراد بسیار کوتاه است همین امر موجب می شود هنگام مطالعه به یک کلمه نگاه کنند برای دوری از این حالت باید پله ای جلو بروید یعنی در مرحله اول سعی کنید در هر نگاه به دو کلمه نگاه کنید در مرحله بعد در هر نگاه به سه کلمه و … .
برای اینکه کار باید به مرکز آن محدوده نگاه کنید به عنوان مثال وقتی می خواهید دو کلمه را در یک لحظه بخوانید باید به وسط دو کلمه نگاه کنید.
برای تمرین می توانید یک صفحه را انتخاب کرده و همانند شکل بالا در وسط هر دو کلمه یا وسط هر سه کلمه یک علامت بگذارید و در هنگام مطالعه به آن علامت نگاه کنید و سعی کنید کلمه سمت راست و چپ آن نقطه را نیز ببینید. این کار را به سرعت انجام دهید ممکن است. اینکه محتوای خوانده شده را متوجه می شوید یا نه، در ابتدا اصلا اهمیت ندارد شما باید بکوشید تا نگاه تان را بر روی علامت های مشخص شده حرکت دهید و در ضمن این کار به کلمات اطراف آن نیز توجه کنید.
“این تمرین را با سرعت انجام دهید باز هم عرض می کنیم از دشواری ابتدایی این تمرین مایوس نشوید.”
چاره سازی برای جلوگیری ازعقب گرد در مطالعه:
برای این کار کافیست با خود بیندیشید که به عقب برگشتن فقط وقت شما را تلف می کند و چیزی عایدتان نمی کند باید به خود بقبولانید که این مطالعه اولین و آخرین مواجه تان با این متن نیست بلکه پس از اتمام کتاب دوباره می خواهید از ابتدا آن را بخوانید پس نیاز نیست مرتبا به سطور قبلی برگردید. اساسا باید بدانید که مطالعه ی یک پروژه ی چند مرحله ای می باشد شما برای تسلط به یک متن باید حداقل دو بار آن را از ابتدا تا انتها مطالعه کنید تا انسجام متن را به دست آورید. بنابراین نیازی نیست همه پروژه را در مرحله اول به پایان برسانید!
درمان کمال گرایی در مطالعه:
پرهیز از کمال گرایی نیز همانند مورد قبل یک چیزی است که باید با تصمیم حل شود شما باید وسواس را کنار بگذارید و همان طور که قبلا عرض شد باید مطالعه را همچون حل کردن جدول کلمات در نظر بگیرید.
امیدواریم تا این مقاله در تقویت تند خوانی برای کنکور موثر باشد. خواهشمندیم پیشنهادات و نظرات خود را در این زمینه با کاربران کتاب کنکور میان بگذارید.