مکالمه آنلاین با پشتیبانی کتاب کنکور
مقالات کتاب کنکور, مشاوره و برنامه ریزی

15 راهکار طلایی رفع خواب آلودگی هنگام درس خواندن

رفع خواب آلودگی هنگام مطالعه جزو مشکلاتی است که دانش آموزان با آن مواجه می‌شوند. احتما برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام مطالعه احساس خستگی کنید و خوابتان بیاید. این احساس ناخوشایند باعث می‌شود که تمرکز کافی برای درس خواندن نداشته باشید و کیفیت مطالعه شما کاهش پیدا کند.

اگر این مشکل در وضعیت عادی باشد شما را از حالت عادی خارج کرده و اجازه نخواهد داد که درس بخوانید. اگر با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنید باید تمام عوامل مربوط به آن را بشناسید و در کمترین زمان ممکن آن را برطرف کنید. در این مقاله از کتاب کنکور موضوع خواب آلودگی در زمان مطالعه و روش‌های رفع آن را بررسی خواهیم کرد.

چرا هنگام مطالعه دچار خواب آلودگی می‌شویم؟

خواب آلودگی در طی روز و هنگام مطالعه مشکلی جدی و اساسی است که عملکرد فردی و اجتماعی هر فرد را دچار اختلال می‌کند. اگر خواب آلودگی هنگام مطالعه رخ دهد برنامه‌های شما را به هم ریخته و عملکردتان را تضعیف خواهد کرد. دلایل خواب آلودگی در زمان مطالعه عبارت‌اند از:

 

  • انتخاب زمان نامناسب برای درس خواندن

برخی از دانش آموزان عادت دارند در هر زمان که توانستند شروع به مطالعه کنند. اگر زمان مطالعه شما مناسب نباشد با مشکلاتی همچون کاهش کیفیت مطالعه و خواب آلودگی رو به رو خواهید شد. سعی کنید زمان‌هایی را برای مطالعه انتخاب کنید که سرحال هستید تا بازدهی مطالعه افزایش یابد.

برای مطالعه: آموزش نحوه صحیح مطالعه + نکات کلیدی برای افزایش کیفیت مطالعه

  • نداشتن انگیزه کافی برای مطالعه

اگر انگیزه کافی برای مطالعه نداشته باشید ذهن شما با درس خواندن کنار نیامده و به احتمال زیاد دچار خواب آلودگی خواهید شد. برای رفع این مشکل می‌توانید خودتان را تشویق کنید و روحیه خود را بالا ببرید.

  • مناسب نبودن مکان مطالعه

مکانی که در آن مطالعه می‌کنید تاثیر بسیار زیادی در عملکرد شما دارد. اگر فضا تاریک، کسل کننده و باب میل شما نباشد دچار خواب الودگی می‌شوید و مدام خمیازه خواهید کشید. پیشنهاد می‌کنیم یک اتاق مطالعه جدا برای خود انتخاب کنید یا در کتابخانه مشغول به مطالعه شوید.

  • نداشتن هدف

هدف تعیین نکردن دیگر عاملی است که باعث کاهش اشتیاق به درس خواندن و خواب آلودگی هنگام مطالعه می‌شود. به راحتی می‌توانید برای خود هدف‌های کوتاه مدت و بلند مدت تعیین کنید تا دچار این قبیل مشکلات نشوید.

  • خواب ناکافی

مورد بسیار مهمی که منجر به خواب آلودگی شما در حین مطالعه می‌شود خواب ناکافی است. اگر به اندازه کافی نخوابید طبیعی است که در طوب روز سست و بی حال باشید.

  • دچار بیماری خاصی هستید

اگر به طور مداوم دچار خواب آلودگی می‌شوید احتمال دارد بیماری خاصی داشته باشد. کم خونی، افسردگی، دیابت و کم کاری تیروئید جزو بیماری‌هایی هستند که باعث سستی و خواب آلودگی می‌شوند. برای کسب اطمینان بیشتر می‌توانید آزمایش بدهید و سلامتی خود را چک کنید.

خواب ناکافی یکی از عوامل کاهش کیفیت مطالعه

خواب آلودگی هنگام مطالعه چه مشکلاتی را به وجود می‌آورد؟

خواب آلودگی یکی از بدترین مشکلاتی است که ممکن است هنگام مطالعه با آن رو به رو شوید. این موضوع علاوه بر اذیت کردن شما مشکلات جدی دیگری نیز به وجود می‌آورد که لازم است آن‌ها را بدانید. مشکلات ناشی از خواب آلودگی هنگام مطالعه عبارت‌اند از:

  • خستگی و بی حالی
  • از دست دادن روحیه و علاقه برای درس خواندن
  • عقب افتادن از برنامه درسی
  • بی نظمی و شلختگی
  • افزایش استرس و اضطراب
  • کاهش تمرکز و دقت برای مطالعه
  • کاهش سطح هوشیاری و یادگیری مطالب

چطور خواب آلودگی در حین مطالعه را برطرف کنیم؟

حال که به دلایل خواب آلودگی هنگام مطالعه و مشکلات ناشی از آن پی بردید، نوبت به این رسیده است که این مشکل اساسی را برطرف کنید و کیفیت مطالعه خود را افزایش دهید. به همین منظور در این بخش 10 تکنیک ساده و عملی برای برطرف کردن مشکل خواب الودگی در حین مطالعه برای شما آماده کرده‌ایم که به کارگیری آن‌ها کمک خواهد کرد بتوانید این مشکل را یک بار برای همیشه رفع کنید.

1- به اندازه کافی بخوابید

در اولین قدم باید مشکلات مربوط به خواب را برطرف کنید. تا زمانی که شب‌ها به اندازه کافی نخوابید بقیه راهکار‌ها هیچ کمکی به شما نخواهند کرد؛ بنابراین سعی کنید شب‌ها زود به رختخواب بروید و به اندازه کافی بخوابید. به طور میانگین شما باید طی شبانه روز 8 ساعت خواب مفید داشته باشید.

بیشتر بخوانید: چطور سحرخیز شویم؟ معرفی 10 راهکار ساده و تضمینی برای سحرخیزی

2- برای مطالعه برنامه ریزی کنید

برنامه ریزی برای مطالعه و کنکور فواید بسیار زیادی دارد بنابراین باید آن را جدی بگیرید. برنامه ریزی کردن به شما کمک می‌کند که برای انجام تمام کارهای خود از جمله خواب، تغذیه، استراحت و مطالعه زمان مشخصی تعیین کنید و طبق آن پیش بروید. برنامه ریزی واقعا معجزه می‌کند به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم توجه ویژه‌ای به برنامه ریزی برای کنکور و مطالعه داشته باشید.

3- تغذیه خود را اصلاح کنید

تغذیه مناسب به شما کمک می‌کند که انرژی بیشتری برای انجام فعالیت‌های روزانه داشته باشید و دچار خواب الودگی نشوید. حتما در برنامه غذایی خود از مواد پروتئینی، لبنیات، کربوهیدرات‌ها و مغزها استفاده کنید.

4- ورزش را فراموش نکنید

ورزش و مطالعه رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. زمانی که شما بدن فعالی داشته باشید و به طور مرتب ورزش کنید بدن و ذهن شما سرحال‌تر بوده و عملکرد بسیار خوبی خواهد داشت. ورزش صبحگاهی بهترین گزینه برای شماست تا بتوانید با خواب آلودگی هنگام مطالعه مقابله کنید و کیفیت مطالعه خود را افزایش دهید.

 

5- شرایط لازم برای مطالعه مفید را فراهم کنید

قبل از مطالعه باید تمام جوانب را بسنجید تا هیچ مشکلی برای درس خواندن نداشته باشید. داشتن آرامش مطلق، دسترسی به نور، مواد غذایی و … مواردی هستند که هنگام مطالعه به شما کمک می‌کنند؛ بنابراین باید این شرایط را قبل از مطالعه مورد بررسی قرار دهید و بهترین شرایط را برای مطالعه فراهم نمایید.

6- بدون وقفه مطالعه نکنید

مطالعه زیاد به منزله پیشرفت در درس خواندن یا نشانه برتری نسبت به بقیه نیست. شما باید اصولی درس بخوانید و کیفیت مطالعه خود را بالا ببرید. هنگام مطالعه باید استراحت کافی داشته باشید و خودتان را خسته نکنید. این کار به شما کمک می کند که هنگام مطالعه دچار خواب آلودگی نشوید و مطالب را به طور کامل یاد بگیرید.

7- از نوشیدنی‌های کافئین دار کمک بگیرید

اگر به طور مداوم هنگام مطالعه دچار خواب آلودگی می‌شوید بهتر است از نوشیدنی‌های کافئین دار کمک بگیرید. نوشیدن چای، قهوه و نسکافه کمک بسیار زیادی به شما می‌کند و باعث می‌شود که هوشیاری خود را در سطح بالایی نگه دارید. البته نباید در مصرف این نوشیدنی‌ها زیاده روی کنید چون این کار مشکلاتی همچون رقیق شدن خون را به دنبال دارد.

8- مطالعه گروهی را در دستور کار خود قرار دهید

اگر احساس می‌کنید که مطالعه به صورت انفرادی دلیل اصلی خواب آلودگی شما است باید به فکر چاره باشید. برای حل این مشکل می توانید از دوستان خود کمک بگیرید و به صورت گروهی مطالعه کنید. با مطالعه گروهی شما مجبور خواهید شد که پا به پای آن‌ها درس بخوانید و از بازیگوشی یا تنبلی صرف نظر کنید.

9- دوش بگیرید

اگر با مشکل خواب آلودگی هنگام مطالعه رو به رو هستید و سایر روش ها کمکی به شما نمی‌کنند می‌توانید دوش بگیرید. دوش گرفتن باعث می‌شود خستگی از بدن شما خارج شده و دیگر احساس سستی یا خواب آلودگی نکنید.

در این مقاله خواب آلودگی هنگام مطالعه و تاثیر آن در کاهش کیفیت مطالعه را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین تکنیک‌هایی ساده و کاربردی را برای رفع خواب الودگی در حین مطالعه معرفی کردیم. با به کارگیری این تکنیک‌ها می‌توانید حس خواب آلودگی در زمان مطالعه را از بین ببرید و مطالعه‌ای مفید و اصولی داشته باشید.

امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. شما چگونه حس خواب آلودگی در زمان مطالعه را برطرف می‌کنید؟ خوشحال می‌شویم تجربیات خود را با ما و سایر دوستان به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید