مقالات کتاب کنکور, مشاوره و برنامه ریزی

چگونه مطالعه کردن را تبدیل به یک عادت کنیم؟

چگونه مطالعه کردن را تبدیل به یک عادت کنیم

این روزها همه ی افراد به جذابیت، شیک پوشی و مد روز بودن اهمیت زیادی می دهند. اما چند درصد ما عادت به مطالعه داریم و روزانه حداقل برای پنج دقیقه یک کتاب خوب مطالعه می کنیم؟

شاید شما هم جزو افرادی باشید که به مطالعه علاقه‌ بسیاری دارند اما آنقدر درگیر روزمرگی‌ها می‌شوید که مطالعه‌ی روزانه را فراموش می کنید. اگر می‌خواهید عادت مطالعه را در خود ایجاد کنید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

دلایلی که باعث می شوند به مطالعه کردن عادت کنید

چرا باید عادت به مطالعه داشته باشیم؟ همه‌ی ما حداقل یک بار هم که شده، جمله‌ی کتاب غذای روح است را شنیده‌ایم. اما چرا می‌گوییم غذای روح؟ کتاب خواندن و مطالعه فواید بسیار زیادی دارد.

عوامل ایجاد عادت به مطالعه

  • بهبود وضعیت مغز:

اولین مزیت عادت به مطالعه کردن این است که ذهن را به طور کامل به چالش می‌کشد و اثرات شگفت انگیزی روی رشد مغز دارد. برای این که از بروز بیماری‌هایی مثل آلزایمر در سنین پیری جلوگیری کنید، باید عادت مطالعه را در خود ایجاد کنید‌. زیرا مطالعه مثل ورزش مغز است و موجب قوی و سالم ماندن و بهبود حافظه می‌شود‌.

بیشتر بخوانید: آموزش نحوه صحیح مطالعه + نکات کلیدی برای افزایش کیفیت مطالعه

  • افزایش علم و دانش:

کتاب یار همیشگی انسان است و از هر نوعی که باشد، یک منبع سرشار از اطلاعات است. اگر عادت مطالعه را در خود ایجاد کنید بعد از گذشت یک سال کاملا متوجه خواهید شد که چقدر میزان اطلاعات عمومی و دایره ی لغات و دانشتان به طرز شگفت انگیزی افزایش یافته است.

  • افزایش قوه‌ی تخیل:

اگر عادت به مطالعه‌ی کتب تاریخی و رمان داشته باشید، ذهن شما عادت می‌کند وقایع را تصویرسازی کند و این اتفاق به تدریج موجب بهبود قوه‌ی تخیل و تصویرسازی ذهن شما می شود.

  • بهبود مهارت نویسندگی:

هر چه بیشتر کتاب بخوانید با اصول نوشتن بیشتر آشنا می‌شوید و با گذر زمان مهارت نویسندگی شما افزایش می‌یابد. پس اگر به نویسندگی علاقه دارید باید عادت مطالعه را در خود ایجاد کنید‌.

بهبود مهارت نوشتن با ایجاد عادت به مطالعه

  • بهبود روابط عمومی:

با ایجاد عادت مطالعه و افزایش علم و دانش و دایره‌ی لغات اعتماد به نفس شما نیز افزایش می‌یابد و موجب می‌شود در زندگی اجتماعی مهارت‌های ارتباطی شما بهبود یابد و فردی خوش مشرب و فرهیخته به نظر برسید.

  • بهبود تمرکز:

اگر همیشه با مشکل حواس پرتی دست و پنجه نرم می کنید، ایجاد عادت مطالعه در خود به تدریج باعث کاهش حواس پرتی می شود. زیرا هرچه بیشتر کتاب بخوانید بیشتر سعی می‌کنید روی کلمات و جملات کتاب تمرکز کنید.

بیشتر بخوانید: بهترین راه افزایش تمرکز؛ موفق ترین ها چگونه تمرکز می کنند

پس‌ کتاب خواندن یک روش فوق العاده برای مقابله با حواس پرتی می باشد. علاوه بر این مطالعه‌ی کتاب باعث می‌شود انگیزه‌ی بیشتری پیدا کنید و حتی سبک زندگی خود را تغییر دهید. اما سوالی که پیش می‌آید این است که چگونه عادت مطالعه را در خود ایجاد کنیم؟

  • کاهش استرس:

کتاب به عنوان یار قدیمی انسان‌ها شناخته می‌شود. وقتی کتاب می‌خوانید با موضوعات جدیدی آشنا شده و ذهن شما آرام‌تر می‌شود. اگر دچار استرس و اضطراب زیادی هستید کتاب خواندن به شما کمک خواهد کرد که بتوانید استرس خود را کنترل کنید و راحت‌تر با مشکلات کنار بیایید.

چگونه عادت مطالعه را در خود ایجاد کنیم؟

راه های افزایش علاقه به مطالعه زیاد می‌باشند که در ادامه خلاصه‌ای از تمام آن‌ها را به شما خواهیم آموخت.

۱) اگر واقعا به دنبال ایجاد عادت مطالعه در خود هستید، اولین کاری که باید انجام دهید این است که سعی کنید از فضای مجازی و اینترنت کمی فاصله بگیرید. این روزها وابستگی شدید به گوشی و فضای مجازی باعث شده بیشتر مردم مطالعه را فراموش کنند.

پس اگر می خواهید با جدیت تمام عادت مطالعه را در خود ایجاد کنید، زمان استفاده از گوشی تلفن همراه را کاهش دهید. میتوانید میزان استفاده از آن را به طور تدریجی محدود کنید. برای مثال سعی کنید روزی نیم ساعت کمتر از روز گذشته از تلفن همراه خود استفاده کنید و تا جایی پیش بروید که مدت زمان استفاده از آن محدود شود ( در حد روزی یک الی یک و نیم ساعت ).

۲) اگر می‌خواهید شوق و انگیزه‌ی مطالعه‌ی خود را بالا ببرید با کمی تحقیق و جستجو یک لیست از کتاب های جذاب تهیه کنید. حتما لازم نیست در لیستی که تهیه می‌کنید فقط لیست شاهکارهای ادبی را بنویسید. کافی است موضوع کتابی که انتخاب می کنید باید در زمینه‌های مورد علاقه‌ی شما باشد.

اگر به رمان علاقه دارید می توانید از رمان‌های ایرانی شروع کنید و کم کم حوزه‌ی کتب انتخابی خود را گسترش دهید و اسامی شاهکارهای ادبی را در لیست خود یادداشت کنید.

از جمله رمان‌های معروف ایرانی میتوان به کلیدر، چشمهایش، بوف کور، شوهر آهو خانم، آتش خاموش، سووشون، غریبه در شهر، دالان بهشت و بامداد خمار اشاره کرد. البته این ها لیست رمان‌های پیشنهادی هستند و شما می‌توانید تعداد بیشماری کتاب رمان خوب به این لیست اضافه کنید.

اگر قصد مطالعه‌ی رمان‌های خارجی دارید کتاب‌های جین ایر، بر بادرفته، سفرهای گالیور، کنت مونت کریستو، بلندی‌های بادگیر، مادام بوواری، زنان کوچک، آناکارنینا، برادران کارامازوف، سفر به انتهای شب، جنایات و مکافات، صد سال تنهایی جزو کتاب‌های خوب به شمار می‌روند.

۳) بعد از تهیه‌ی لیست کتاب‌های مورد نظر و خرید تعدادی از آن‌ها، باید زمان مشخصی را برای مطالعه در نظر بگیرید‌. برای شروع می‌توانید از روزی ۱۵ دقیقه مطالعه شروع کنید. حتی می‌توانید برنامه‌ی روزانه‌ی خود را طوری طراحی کنید که کتاب‌های خود را پیش از خواب مطالعه کنید‌ مطالعه قبل از خواب باعث می‌شود خوابی‌ آرام و عمیق داشته باشید.

بعد از چند روز سعی کنید میزان مطالعه ی روزانه ی خود را به نیم ساعت افزایش دهید. بسته به این که روزانه چقدر زمان فراغت دارید، می توانید ساعت مطالعه‌ی خود را تا روزی ۲ ساعت نیز برسانید.

توصیه می‌کنیم برای پرورش عادت مطالعه در خود، در زمان مطالعه از تلفن همراه و تلویزیون فاصله بگیرید و سعی کنید فقط روی جملات کتاب تمرکز کنید‌. این یک روش فوق العاده برای ایجاد عادت مطالعه است.

۴) می‌توانید همیشه یک کتاب همراه خود داشته باشید. لازم نیست حتما از کتاب‌های قطور استفاده کنید. می‌توانید کتاب خود را در مترو، اتوبوس، تاکسی مطالعه کنید. اینگونه حجم بالای ترافیک و گذر زمان را زیاد احساس نخواهید کرد.

۵) اگر یک لیست بلند بالا از کتبی که قصد خرید آنها را دارید تهیه کرده اید اصلا نگران نباشید. این لیست را پیش خود نگه دارید و بعد از اتمام مطالعه‌ی هر کتاب، مقابل نام آن کتاب در لیست یک تیک سبز بزنید.

چگونه عادت مطالعه را در خود ایجاد کنیم

۶) یکی از عواملی‌ که نقش مهمی در ایجاد عادت مطالعه دارد، مکان مطالعه است.

مکانی که برای مطالعه انتخاب می کنید باید دنج و راحت باشد، نور کافی داشته باشد و تا حد ممکن از سر و صدای زیاد دور باشد. بهتر است هنگام مطالعه روی تخت دراز نکشید، زیرا موجب خواب آلودگی و خستگی می‌شود.

برای مطالعه: مطالعه مفید چیست و چگونه می‌توان مطالعه‌ مفید و اصولی انجام داد؟

۷) می‌توانید یک دفتر انتخاب کنید و در آن لیست کتاب‌هایی که خوانده‌اید به همراه یک خلاصه‌ی جذاب از داستان آن را یادداشت کنید. حتی می‌توانید نظرات خود را درباره‌ی قلم نویسنده، موضوع داستان و … یادداشت کنید. بعد از چند ماه مشاهده خواهید کرد یک دفتر ارزشمند درباره‌ی کتاب های خوب دارید.

۸) اگر میل زیادی به ایجاد عادت مطالعه در خود دارید، اما بودجه‌ی شما برای خرید کتب تازه کافی نیست میتوانید به سراغ کتابفروشی‌هایی بروید که کتب دست دوم می‌فروشند. بیشتر این مغازه‌ها کتاب‌های دست‌دوم را با قیمت بسیار پایینی می‌فروشند و حتی ممکن است شما تخفیفی نزدیک ۵۰ درصد دریافت نمایید.

۹) سعی کنید برای مطالعه اشتیاق زیادی داشته باشید. یعنی در طول روز لحظه شماری کنید تا کارهایتان به پایان برسند و مطالعه را آغاز کنید. اگر به شکلات و قهوه علاقه دارید می‌توانید از آن‌ها به عنوان پاداش مطالعه استفاده کنید.

چگونه به درس خواندن علاقه مند شویم؟

در کنار ایجاد عادت مطالعه، ایجاد عادت درس خواندن نیز یکی از کارهایی است که هر دانش آموز و دانشجویی باید آن را انجام دهد‌. زیرا تعداد دانش‌آموزان و دانشجویانی که واقعا به درس خواندن علاقه مند باشند نسبتا کم است. در حالی که داشتن تحصیلات عالی و وضعیت علمی مناسب در مسیر موفقیت امری بسیار ضروری است‌. یه واسطه‌ی درس خواندن ما می توانیم شغل مناسب پیدا کنیم و به یک جایگاه اجتماعی خوبی برسیم‌.

  • برنامه ریزی:

برای اینکه بتوانید عادت به درس خواندن را در خود بپرورانید اولین کاری که باید انجام دهید برنامه‌ریزی است. داشتن یک برنامه به روند مطالعه و حتی سبک زندگی شما جهت می‌دهد.

البته حین نوشتن برنامه باید متناسب با توانایی خود برنامه بنویسید و حدالامکان از نوشتن برنامه‌های سنگین خودداری کنید. در نوشتن برنامه‌ی درسی سعی کنید تنوع درسی را رعایت کنید. یعنی به جای این که یک روز فقط یک درس را بخوانید سعی کنید ۳ الی ۴ روز چند درس مختلف را همزمان مطالعه کنید. ایجاد تنوع درسی در برنامه ی روزانه از خستگی ذهن جلوگیری میکند.

بهتر است نحوه‌ی برنامه ریزی بر اساس اولویت و اهمیت دروس باشد‌ و همچنین تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا به برنامه ی خود پایبند باشید.

  • انتخاب مکان مطالعه:

دومین کار انتخاب مکان مطالعه‌ی آرام با نور و تهویه‌ی مناسب است. سعی کنید مکان مطالعه‌ی شما ثابت باشد تا ذهن شما شرطی شود و با قرار گرفتن در آن انگیزه‌ی درس خواندن در شما افزایش خواهد یافت‌.

  • به کارگیری روش پاداش و تنبیه:

می توانید برای خود پاداش و تنبیه در نظر بگیرید. یعنی اگر یک روز درس‌های خود را به خوبی مطالعه کردید در پایان روز یک پاداش کوچک به خود بدهید. این پاداش می‌تواند حتی یک شکلات یا تکه ای از کیک مورد علاقه باشد.

  • فکر کردن به هدف:

برای این که بتوانید به طور کامل به برنامه‌ی درس خواندن خود پایبند باشید باید هدف خود را دقیق تعیین کنید و برای رسیدن به آن انگیزه و اشتیاق بالایی داشته باشید.

  • داشتن سبک زندگی مشخص:

همچنین سعی کنید سبک زندگی خود را مشخص کنید و ساعت خواب و بیداری مشخصی داشته باشید. در طول شبانه روز به حد کافی بخوانید تا ذهن شما در طول روز انرژی کافی برای درس خواندن و سایر کارهای روزمره را داشته باشد.

برای داشتن زندگی جدید و ایده‌آل آماده‌اید؟

کتاب خواندن به عنوان یکی از تفریح‌های سالم و هیجان‌انگیزی است که هر فرد می‌تواند به آن روی بیاورد. عادت به مطالعه فواید بسیار زیادی برای انسان دارد و اگر یک فرد به طور مرتب کتاب بخواند می‌تواند نگرش خود را نسبت به زندگی تغییر دهد. هر یک از کتاب‌ها توسط اشخاص مختلفی با طرز تفکری متفاوت نوشته شده‌اند.

وقتی شما کتاب‌های مختلفی را مطالعه می‌کنید انگار همراه با آن‌ها یک زندگی جدید را شروع کرده‌اید. عادت به مطالعه و کتاب خواندن به شما کمک خواهد کرد که بتوانید سبک جدیدی برای زندگی خود انتخاب کنید و با نگرش مثبتی که پیدا می‌کنید زندگی ایده‌آلی را پیش ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید