مقالات کتاب کنکور, مشاوره و برنامه ریزی

کندخوانی چیست؟ + 15 دلایل کندخوانی دانش آموزان

کندخوانی چیست؟ + 15 دلایل کندخوانی دانش آموزان

شناسایی عواملی که باعث کاهش کیفیت مطالعه می‌شود اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که کمک می‌کند بتوانید بهتر و راحت‌تر درس بخوانید. یکی از مهم‌ترین مشکلات و اختلالاتی که هنگام مطالعه رخ می‌دهد، کند خوانی است. اکثر دانش‌آموزان از وجود چنین مشکلی بی خبر هستند و همین موضوع باعث افت کیفیت درسی آن‌ها خواهد شد.

همیشه درباره تندخوانی و روش‌های صحیح مطالعه صحبت کرده‌ایم و رفع مشکلات جدی هنگام مطالعه فراموش شده است. به همین منظور در این مقاله بررسی خواهیم کرد که کندخوانی چیست و چگونه باعث دوری شما از مسیر درست مطالعه می‌شود. بنابراین از شما دعوت می‌کنیم که در ادامه با کتاب کنکور همراه باشید.

کندخوانی چیست؟

کندخوانی روشی غلط برای مطالعه است که طی آن فرد درس خوان برای اینکه مطالب را به صورت کامل متوجه بشود، عمدا سرعت مطالعه را کم می‌کند. برخی از افراد به طور ذاتی سرعت کمی در انجام کارها مخصوصا مطالعه دارند. کند خواندن معایب بسیار زیادی دارد و باعث ایجاد مشکلات جدی برای فرد و ادامه مسیر مطالعه خواهد شد بنابراین باید هر چه زودتر این مشکل را برطرف کنید. مهم‌ترین معایب کند خواندن عبارت اند از:

  • از دست رفتن وقت و انرژی
  • حواس پرتی و عدم تمرکز کافی نسبت به درس و مطالعه
  • کاهش علاقه و انگیزه برای درس خواندن
  • خستگی
  • کاهش سرعت مطالعه
  • عقب ماندن از برنامه درسی
  • افزایش وسواسی

کندخوانی چیست؟

 

دلایل کندخوانی چیست؟ معرفی 10 دلیل برای اینکه چرا کندخوان هستیم

برای رفع مشکل کندخوانی باید ابتدا دلایل آن را بشناسید سپس برای رفع آن اقدام کنید. در این بخش مهم‌ترین دلایل کندخواندن را به شما معرفی می‌کنیم تا بتوانید به راحتی علل اصلی این مشکلات را شناسایی کنید. دلایل کندخوانی عبارت‌اند از:

1- کلمه خوانی

برخی از دانش آموزان به صورت کلمه به کلمه مطالعه می‌کنند انگار سر کلاس اول ابتدایی هستند و هنوز نحوه خواندن کلمات را یاد نگرفته‌اند.

کلمه خوانی باعث می‌شود که سرعت مطالعه شما به طرز عجیبی پایین بیاید و نتوانید به خوبی مطالعه کنید. برای برطرف کردن این مشکل باید تندخوانی را یاد بگیرید و روش مطالعه خود را اصلاح کنید.

2- بلند خوانی

بلندخوانی از دیگر عواملی است که باعث کند خوانی و کاهش کیفیت مطالعه می‌شود. بیشتر ما عادت کرده‌ایم که هنگام مطالعه صدای خود را بالاتر ببریم و درس بخوانیم. اغلب تصور می‌شود که بلندخوانی می‌تواند قدرت یادگیری را افزایش دهد و مطالب به خوبی در ذهن ما باقی بماند. اما این تصور کاملا غلط است چرا که بلندخوانی باعث کندخوانی، هدر رفتن انرژی و تایم برای مطالعه می‌شود.

3- وسواس فکری و مطالعاتی

وسواس هنگام مطالعه نیز دست بردار نیست و باعث دردسر می‌شود. برخی از دانش آموزان دچار وسواس فکری و مطالعاتی هستند به طوری که اگر ده بار هم یک مطلب را بخوانند تصور می‌کنند که آن را یاد نگرفته‌اند و باید دوباره آن را بخوانند. وسواس فکری و مطالعاتی، کندخوانی را به همراه دارد و دانش آموزان را از پیشرفت باز می‌دارد.

4- لب خوانی

لب خوانی به عنوان یکی از شیوه‌های مطالعه شناخته می‌شود که بین دانش آموزان رواج یافته است. لب خوانی باعث کاهش سرعت مطالعه شده و میزان تمرکز شما هنگام مطالعه را پایین می‌آورد. به جای لب خوانی می‌توانید از روش‌هایی همچون چشم خوانی یا تندخوانی استفاده کنید.

5- عدم آشنایی با روش صحیح مطالعه

بیشتر دانش اموزان با نحوه صحیح مطالعه آشنایی ندارند و طبق تجربه ای که دارند شروع به مطالعه کردن می‌کنند. به همین جهت با مشکلاتی جدی همچون کندخوانی رو به رو می‌شوند و نمی‌توانند به صورت اصولی و درست مطالعه کنند.

6- نداشتن تمرکز هنگام مطالعه

مهم‌ترین عامل افزایش قدرت یادگیری و بالا رفتن کیفیت مطالعه، افزایش تمرکز هنگام درس خواندن است. اگر نتوانید هنگام مطالعه فکرتان را متمزکر کنید با مشکلاتی همچون کندخوانی می‌شوید و کل برنامه‌های شما به هم می‌ریزد. افکار منفی را از خود دور کنید و تمام عواملی که باعث حواس پرتی و کاهش تمرکز می‌شود را از بین ببرید.

برای مطالعه: بهترین راه افزایش تمرکز؛ موفق ترین ها چگونه تمرکز می کنند

7- مکث زیاد روی کلمات

هنگام مطالعه نباید روی یک کلمه یا موضوع زیاد مکث کنید چون باعث می‌شود از روند مطالعاتی عقب بیوفتید. مکث زیاد باعث کندخوانی می‌شود و برنامه ریزی شما را به هم می‌زند. برای جلوگیری از این اتفاق می‌توانید موضوعات مهم و غیرقابل فهم را یادداشت کنید در تایم‌های خالی خود نسبت به حل آن‌ها اقدام کنید.

8- عدم برنامه ریزی برای مطالعه

عدم برنامه ریزی برای مطالعه به عنوان یکی از اصلی‌ترین دلایل کندخوانی است. معمولا اکثر دانش اموزان به قدرت مطالعه خود ایمان دارند و بدون اینکه برنامه ریزی کنند شروع به مطالعه می‌کنند. نداشتن برنامه درست باعث می‌شود که ندانید کی و به چه اندازه باید درس بخوانید و کدام کتاب را مطالعه کنید.

عدم برنامه ریزی برای مطالعه به عنوان یکی از اصلی‌ترین دلایل کندخوانی

 

9- برگشت به نقطه اول مطالعه

برخی از افراد عادت کرده‌اند وقتی وسط صفحه یا جمله توقف کردند دوباره به نقطه اول مطالعه برگردند و از نو بخوانند. این موضوع باعث می‌شود که برای مدت طولانی در یک محدوده مشخص گیر کنید و هیچ گونه پیشرفتی در مطالعه صورت نگیزد.

10- مطالعه با هدف افزایش تایم مطالعه

شاید عجیب به نظر برسد اما واقعیت این است که برخی از دانش آموزان برای افزایش تایم مطالعه خود از کندخوانی کمک می‌گیرند. برای اینکه پیش خانواده خود تظاهر کنند بیشتر درس می‌خوانند به این تکنیک روی می آورند.

چطور باید کندخوانی را برطرف کنیم؟

حال که دلایل اصلی کند خواندن را متوجه شدید بهتر می‌توانید از پس این مشکل بربیایید و آن را برطرف نمایید. اگر به فکر اصلاح شیوه مطالعه خود هستید و کندخوانی را کنار بگذارید با ما همراه باشید. برای رفع این مشکل نیاز نیست خودتان را به آب و آتش بزنید. رعایت یک سری اصول و به کارگیری تکنیک‌های ساده به شما کمک خواهد کرد به طور کامل مشکل کند خوانی را حل نمایید. راه حل‌های رفع کندخوانی عبارت‌اند از:

  • یادگیری نحوه صحیح مطالعه

کند خوانی یک نوع روش مطالعه نادرست است که غریبان گیر شما شده است بنابراین باید در اولین مرحله روش مطالعه خود را تغییر دهید و شیوه صحیح آن را یاد بگیرید. یادگیری شیوه صحیح مطالعه به شما کمک خواهد کرد که مشکل خود را برطرف کنید و در کنار آن سرعت و کیفیت مطالعه خود را افزایش دهید.

بیشتر بخوانید: آموزش نحوه صحیح مطالعه + نکات کلیدی برای افزایش کیفیت مطالعه

  • تعیین هدف و استراتژی برای مطالعه

تعیین هدف مطالعه یکی از عوامل جلوگیری از کندخوانی

تعیین استراتژی برای مطالعه و هدف گذاری برای آینده به شما کمک می‌کند که تلاش بیشتری برای مطالعه و یادگیری داشته باشید. برای خودتان هدف های کوتاه مدت و بلند مدت تعیین کنید در این حالت مجبور هستید که میزان تلاش خود را بیشتر کنید تا به هدف هایی که تعیین کرده‌اید برسید. لطفا در این راه بازیگوشی و تنبلی را کنار بگذارید تا به امید خدا در مسیر درست یادگیری قرار بگیرید و به قله‌های موفقیت دست پیدا کنید.

  • حواس پرتی را ریشه کن کنید

هنگام مطالعه تمام فکر و ذهن شما باید به درس خواندن متمرکز شود. افزایش تمرکز و از بین بردن حواس پرتی به شما کمک خواهد کرد که اسیر کندخوانی نشوید و مسیر مطالعه را به خوبی طی کنید. برای افزایش تمرکز و رفع حواس پرتی در یک مکان مناسب مطالعه کنید و عوامل حواس پرتی همچون گوشی موبایل و وسایل آزار دهنده را از خودتان دور کنید.

  • مطالعه با برنامه ریزی درست و اصولی

بدون شک داشتن برنامه و نظم به شما کمک خواهد کرد که مطالعه بهتری داشته باشید و پله پله به موفقیت نزدیک‌تر شوید. وقتی برای مطالعه و کنکور برنامه ریزی کنید موظف خواهید بود در یک تایم مشخص به میزان مورد نیاز مطالعه کنید. برنامه ریزی فواید بسیار زیادی دارد و علاوه بر رفع کندخوانی به افزایش کیفیت و سرعت مطالعه کمک خواهد کرد. علاوه بر این با داشتن برنامه ریزی شرایط لازم برای شما فراهم می‌شود که بتوانید میزان پیشرفت خود را اندازه بگیرید.

در کنار این موارد می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • گوش دادن به موسیقی
  • استفاده از خودکار و انگشت به عنوان راهنما برای مطالعه
  • استفاده از دفترچه تفکر برای نوشتن افکار مزاحم و رها کردن آن‌ها
  • بدون وقفه مطالعه نکنید و استراحت‌های بیشتری برای خود در نظر بگیرید
  • از آدامس استفاده کنید (برای کنترل لب خوانی و بلند خوانی)

در این مقاله بررسی کردیم که کندخوانی چیست و چه تاثیر مخربی روی مطالعه و کیفیت مطالعه دارد. همچنین دلایل کند خوانی و روش‌های رفع این مشکل را معرفی کردیم. اگر به موقع بتوانید تشخیص دهید که کندخوان هستید کار شما برای ادامه مسیر راحت‌تر خواهد بود. با اصلاح روش مطالعه و قرار گرفتن در مسیر درست مطالعه، احتمال موفقیت شما بیشتر می‌شود و می‌توانید قله‌های موفقیت را یکی یکی فتح کنید.

امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. آیا شما هم با چنین مشکلاتی رو به رو شده‌اید؟ اگر هر سوالی درباره کندخوانی و روش‌های برطرف کردن آن داشتید خشوحال می‌شویم در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید