درس ها رو تا کی تموم کنیم و به سراغ جمع بندی بریم؟
بهترین زمان جمع بندی کنکور
این مساله در بازه ی زمانی بعد از تمام شدن امتحانات دی یکی از اصلی ترین مشکلات دانش آموزان کنکوری و علت اصلی دغدغه و استرس آن ها می باشد؟ این سوال ساده که من باید تا کی درس ها را تمام کنم و بعد به سراغ جمع بندی و کتاب های آزمون محور بروم؟ یکی از اصلی ترین مسایلی است که بازدهی دانش آموزان کنکوری را در مقطع دی ماه به بعد به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. این استرس از آنجا نشات می گیرد که دانش آموز کنکوری بعد از تمام شدن امتحانات دی مدتی از تست زدن دور بوده و فقط دروس را به صورت تشریحی مطالعه کرده، بنابراین احتمالا در آزمون های آزمایشی جمع بندی نیمسال اول تراز کلش کاهش پیدا می کند و این موضوع دلیل دیگری بر استرس و افت بازدهی او می شود. ما در این مقاله قصد داریم به صورت کامل در این مورد توضیح دهیم. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
هم چنین بخوانید: بهترین منابع جمع بندی کنکور
علت اصلی تمایل به سریع تمام کردن دروس و رفتن به سراغ جمع بندی چیست؟
اولین نکته ای که در مورد تمام کردن دروس مورد توجه است این است که چرا ما تمایل داریم درس ها را سریع تر تمام کنیم؟ چه دلیلی موجب شده تا حس کنیم اگر دروس رو سریع تر تمام نکنیم و به سراغ جمع بندی نرویم، در کنکور موفق نمی شویم؟
یک دلیل علمی این موضوع این است که حال خوب مغز، با چند هورمون شادی تامین می شود. اندروفین، سروتونین و دوپامین و اکسیتوسین. هر کدام از این هورمون ها برای تامین حال خوب مغز یک وظیفه ای دارند. به عنوان مثال دوپامین، زمانی ترشح می شود که ما به هدفی که برای خود گذاشته بودیم، برسیم. به عنوان مثال هدف گذاری می کنید که در کنکور رتبه ی 100 را به دست آوردید. بعد از اعلام نتایج وقتی به این هدف رسیدید، دوپامین زیادی ترشح می شود و این موجب حال خوب مغز و رضایت درونی شما می شود.
بعضی از مشاوران کنکور در ایجاد این استرس و دغدغه برای کنکوری ها نقش اساسی ایفا می کنند. به عنوان مثال به دانش آموزانشان می گویند اگر تا عید دروس رو تمام نکنید، و 3 ماه آخر را به جمع بندی اختصاص ندهید به هیچ عنوان رتبه ی خوبی در کنکور سراسری به دست نخواهید آورد. در صورتی که این گزاره صحیح نیست و برای همه ی کنکوری ها مسیر درستی را تعیین نمی کند. زیرا شرایط هم دانش آموز کنکوری با دیگری متفاوت است و ممکن است روش هایی که برای یک شخص موجب موفقیت شود، در مورد شخص دیگر کاملا به صورت برعکس عمل کن. بنابراین در دوران نزدیک به کنکور به هیچ عنوان به این موارد توجه نکنید، زیرا راه حل موفقیت برای هر شخص متفاوت و مخصوص به خود اوست.
راه کارهای بهتر نتیجه گفتن بعد از امتحانات دی ماه
برای نتیجه گرفتن بهتر در دوران بعد از امتحانات دی ماه و کاهش استرس کنکور، چند راه کار مهم وجود دارد که با توجه به آن ها می توانید با آرامش به ادامه ی مسیر بپردازید:
الف: توجه به این نکته که هر دانش آموز کنکوری یک مسیر مشخص به خود دارد و مسیر هر کس مختص خود اوست، می تواند تا حد زیادی از استرس شما کم کند.
ب: پیشروی دروس باید مطابق با سرعت شما باشد، نه بودجه بندی آزمون های آزمایشی که در آن شرکت می کنید!
این تفکر که اگر به بودجه بندی بعضا سنگین آزمون های آزمایشی که در آن شرکت کردید نمی رسید، پس موفق نخواهید شد، یک تفکر کاملا غلط است. زیرا ممکن است شما دانش آموزی باشید که تازه از دی ماه مطالعه برای کنکور را آغاز کدید. کاملا مشخص و واضح است که احتمال خیلی زیاد به بودجه بندی تعیین شده توسط موسسات کنکوری و یا مشاورتان برای تست زنی نرسید. پس نگران نباشید . مسیر شما مختص شماست و برای هر شخصی راهی برای موفقیت وجود دارد!
ج: در برنامه ریزی های خود احتمال را جایگزین قطعیت کنید. وقتی با قطعیت می گویید مثلا من تا پایان بهمن ماه به n% پیشروی دروس می رسم، اگر ذره ای این برنامه جا به جا شود و به هر دلیلی به برنامه ی خود نرسید، همین مساله یکی از دلایل استرس شدید شما و بی انگیزگی تان برای ادامه ی مسیر خواهد شد.
د: اهدافتان را خرد کنید. یعنی اگر با مشاورتان برنامه ریزی 6 ماه انجام دادید، این برنامه را برای خودتان به بازه های کوچکتر ماهانه، هفتگی و روزانه تقسیم کنید و سعی کنید به برنامه ی همان روز برسید. فک کردن به اینکه تا زمان خاصی حتما باید دروس را تمام کنید استرس زیادی به شما وارد خواهد کرد و این بازدهی تان را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد.
و: استاندارد برنامه ریزی کنید! یعنی از اول هفته بدانید که هر روزی در چه ساعتی چه مبحثی را خواهید خواند. به هیچ وجه برای تمام کردن سریع دروس عجله نکنید. زیرا تسلط 100% ای بر روی 70% مباحث ارزش بیشتری نسبت به تسلط 70% ای بر روی 100% مباحث دارد. چیزی که شما را از رقبایتان متمایز می کند میزان تسلط شما بر روی مباحث است نه صرفا زود تمام کردن دروس.
هم چنین بخوانید: بهترین کتاب ها و منابع امتحان نهایی
ماه های طلایی کنکور، بهمن و اسفند
خب حالا میرسیم به 2 ماه سرنوشت ساز بهمن و اسفند! این 2 ماه یک ویژگی خیلی مهم دارند و اون اینه که زمان خیلی زیادی می گذره از اینکه کنکوری ها شروع به درس خوندن کردن و هم اینکه یک ماه خیلی سخت دی ماه رو برای امتحانات مدرسه پشت گذاشتند. این مساله موجب خستگی زیادی برای کنکوری ها شده و ممکنه موجب این بشه که بازدهی مطالعه در این 2 ماه خیلی کم بشه و کنکوری ها نتونن درست درس بخونن و به برنامشون برسن. پس اگر دانش آموز زرنگی باشی متوجه میشی که بهمن و اسفند برای یک کنکوری 2 ماه طلایی هست. چون اکثر رقبا خسته شدن و یک مقدار خسته تر از قبل دارن مسیر رو ادامه میدن. پس اگر با کیفیت و درست درس بخونی می تونی از خیلی از رقبا جلو بزنی.