مشاوره و برنامه ریزی

دلایل عملی نشدن برنامه ریزی درسی، 5 راهکار برای اینکه به برنامه ریزی درسی عمل کنید!

دلایل عملی نشدن برنامه ریزی درسی

دلایل عملی نشدن برنامه درسی 

در این مقاله قصد داریم تا دلایل عملی نشدن برنامه ریزی درسی را بررسی کنیم و 5 راهکار برای اینکه به برنامه درسی عمل کنید ارائه کنیم:

مشاوره های متفاوت و تغییر برنامه

بسیاری از دانش آموزان کنکوری برای رسیدن به هدف و قبولی در کنکور سراسری و با فرض و توهمِ افزایش کیفیت مطالعه و افزایش احتمال قبولی در رشته مورد نظر یا حتی به دلیل استرس و نگرانی در مورد آینده شغلی و آینده تحصیلی، مدام برنامه های خود را تغییر می دهند و از افراد متفاوت برنامه های گوناگون و گاهاً متناقضی می گیرند که باعث راکد ماندن و عدم پیشرفت تحصیلی دانش آموز می شود.

به عنوان مثال برخی از دانش آموزان در کانال های درسی و مشاوره ای زیادی عضو می شوند و یا از کتاب کمک درسی مختلفی استفاده میکنند و از خود انتظار دارند به تمام محتوا های آن مجموعه ها و برنامه هایشان برسند اینکار درست مانند دست و پا زدن در یک باتلاق می ماند که شما هرچه بیشتر تلاش و تقلّا می کنید بیشتر در باتلاق فرو می روید و پسرفت می کنید.

مشاوره های متفاوت و تغییر برنامه

همچنین برخی دانش آموزان به محض اینکه روش مطالعه جدید، یا برنامه درسی جدید و متفاوتی از فردی دریافت می کنند یا به دستشان می رسد، حتی اگر هیچ شناختی از کیفیت و میزان بازدهی آن برنامه درسی نداشته باشند، ممکن است ناخودآگاه ذهنشان به سمت دنبال کردن برنامه درسی جدید و رها کردن برنامه درسی قبلی برود. این کار کاملا اشتباه بوده و باعث درماندگی و نا امیدی می شود؛ چرا که شما تعداد زیادی برنامه درسی دارید و عملا هیچ کدام به درستی اجرا نشده و به هدف نرسیده اند که این علتی می شود برای اینکه شما فکر کنید توانایی لازم برای مطالعه و موفق شدن را ندارید.

تغییر سبک زندگی و کنار گذاشتن تفریحات و عادت های روزمره خود

 ممکن است شما در شروع مسیر با خودتان فرض کنید که نیاز است به کلی روش زندگی خود را تغییر دهید یا بخواهید از فعالیت های مورد علاقه خود مانند ورزش ، موسیقی ، مطالعه های غیر درسی و … دست بکشید و آنها را تعطیل کنید . این عمر باعث می شود که شما در آینده ای نه چندان دور از برنامه درسی و مطالعه برای کنکور خسته شوید یا ممکن است حتی کیفیت اجرا و مطالعۀ شما کاهش یابد. البته لازم به ذکر است اگر شما در زمان مناسبی برنامه کنکوری خود را شروع نکنید یا به عبارتی دیر اقدام کنید، باید سبک زندگی خود را تغییر دهید و به صورت کامل از تفریحات خود دور شوید.   

فضای مجازی

  امروزه زندگی ما به سمتی رفته است که نمی توانیم از فضای مجازی به طور کامل دور شویم، حتی گاهاً می توانیم از آن استفاده تفریحی داشته باشیم یا از مهم ترین چیز هایی که می توانیم به آن اشاره کنیم، اطلاع رسانی و آموزش هایی است که در فضای مجازی انجام می شود و در صورتی که ما این موارد را از دست بدهیم، از بقیه رقبا و حتی از چرخه و مدل زندگیِ امروزی عقب می افتیم.

اما برخی اوقات می بینیم برخی دانش آموزان از فضای مجازی به صورت اشتباه و بی برنامه استفاده می کنند. هنگامی که شما وارد فضای مجازی می شوید ممکن است با قصد و نیتِ مدت زمان کوتاه ، محدود و به صورت تفریحی وارد شده باشید اما ذات و سازوکار فضای مجازی به گونه ای طراحی شده که شما مدام به استفاده بیشتر و افراطی دچار می شوید و به طرز عجیبی بعد از مقداری استفاده از این دنیایِ فریب دهنده می بینید که ساعت ها از وقت شما به هدر رفته و مهم تر از آن به شدت خسته شده اید و مهم تر از آن سلامتیه خود را به خطر انداخته اید چرا که استفاده نامناسب از تلفن همراه و فضای مجازی آسیب زیادی به ستون فقرات و بینایی و سایر نقاطِ درگیر نیز می رساند.

فضای مجازی

کنترل نکردن انرژی

 برخی از افرادی که در اول مسیر برای شروع کنکور سراسری قرار دارند، ممکن است به دلیل هیجانات یا نگرانی برای عقب نماندن از سایر رقبا، تمام انرژی خود را به روشی اشتباه صرف مطالعه و اجرای برنامه درسی کنند و بخواهند راه صد ساله را یک شبه طی کنند. در این حالت شما در زمانی نه چندان دور از درس خواندن خسته خواهید شد و به مرور زمان کیفیت مطالعه شما کاهش می یابد و نمی توانید به نتیجه دلخواه خود برسید.

نمی دانیم چه زمانی باید از درس خواندن دست بکشیم

 هر فردی بر اساس توانایی های خود می داند که تا چه حد باید به درس خواندن ادامه دهد که این مورد یک موضوع فردی و متغیر است که می توان به مرور زمان آن را تغییر داده و ظرفیتِ زمان و حجم مطالعه را افزایش دهیم. اما برخی از شرکت کنندگان کنکور به اشتباه بیش از ظرفیت خود برنامه ریزی می کنند و ممکن است حتی برای اجرای آن برنامه پافشاری هم کنند، اما بعد از سر ریز شدن ظرفیت آن فر، میزان یادگیری و کیفیت اجرا به شدت کاهش می یابد.

به عنوان مثال ممکن است شما بتوانید برای شروع 5 ساعت درس بخوانید اما برای خود یک برنامه 8 ساعته در نظر بگیرید. ممکن است 5 ساعت اول همه چیز اصولی و با روال طبیعی پیش برود اما بعد از اتمام این حجم از مطالعه، هر چقدر جلوتر که می روید میزان بازدهی کاهش می یابد و نمی توانید به طور مطلوب برنامه را اجرا کنید.

نمی دانیم چه زمانی باید از درس خواندن دست بکشیم

نداشتن علاقه و انگیزه

 در تمام مراحل زندگی زمانی که شما به کاری که انجام می دهید علاقه نداشته باشید و در خود اشتیاقی نبینی، به هیچ عنوان در کاری که انجام می دهید موفق نخواهید شد. کنکور هم که یکی از مراحل مهم و سرنوشت ساز در زندگی است از این قاعده مستثنی نیست. ممکن است شما به رشته تحصیلی خود علاقه نداشته باشید و با خود بگویید بعدا این مشکل حل می شود و اهمیتی ندارد اما شما تا زمانی که با شور شوق و علاقه شخصی خودتان برای هدف خود تلاش نکنید قطعا شکست خواهید خورد و نمی توانید برای یادگیری و تحلیل دروس به درستی عمل کنید.

نداشتن محیط مناسب برای مطالعه

  اگر شما برای این که به برنامه درسی خود درست عمل کنید و در مسیر پیشرفت قرار بگیرید محیط مناسبی نداشته باید نمی توانید به اندازه تلاشی که انجام داده اید به هدف خود برسید.

شما برای مطالعة کنکوری به یک فضای آرام و ساکت و به دور از حاشیه نیاز دارید. منظور از عنوان حاشیه را می توانیم اینطور بیان کنیم که در برخی خانواده ها، تنش ها و درگیری های شدیدی شکل می گیرد که باعث می شود فردی که در آن محیط درس می خواند انرژی خود را از دست بدهد و با ذهنی درگیر به مطالعه بپردازد که اصلا این حالت قابل قبول نیست و نمی توانید به بازدهی مناسب در اجرای برنامه درسی برسید. البته نباید شما بخاطر این موضوع نا امید شوید و با قدرت به بهبود وضعیت کمک کنید یا محیط مطاله خود را تغییر دهید.

نداشتن محیط مناسب برای مطالعه

حفظ نکردن تعادل و عدم توانایی برای نه گفتن

 شاید شنیده باشید که هر چیزی اندازه و حد خود را دارد و اگر ما این مورد را در زندگی کنکوری خود حفظ نکنیم نمی توانیم به برنامه درسی خود به درستی عمل کنیم یا هم اینکه از انجام برنامه خسته شویم. به عنوان مثال شما فرض کنید بیش از اندازه درگیر درس و مطالعه شده اید و برای خود هیچ برنامه تفریحی ندارید. در این حالت بعد از مدت کوتاهی قطعا کیفیت مطالعه شما کاهش خواهد یافت و خسته خواهید شد.

در حالتی دیگر ذهن شما مدام درگیر تفریح هست و نمی توانید از آن دست بردارید به گونه ای که حتی هنگام مطالعه شما به آن فعالیت فکر می کنید و نمی توانید روی وظیفه اصلی یعنی درس خواندن تمرکز کنید. توجه کنید که برنامه های تفریحی صرفا بخاطر انرژی گرفتن شما برای ادامه مسیر می باشند و نباید کل وقت و زندگی روزمره خود را با تفریح و فعالیت هایی از این قبیل پر کنید. تلاش کنید که با نظم و اعتدال با درس و فعالیت های روزمره خود برخورد کنید.

5 راهکار برای اینکه به برنامه درسی عمل کنید:

  • با برنامه و مفید درس بخوانید:

شما باید با توجه به توانایی هایی که دارید یک برنامه ریزی اصولی داشته باشید و مطمئن شوید که برنامه شما درست طراحی شده است تا بعداً از زمان و انرژی که گذاشته اید پشیمان نشوید و مسیر خودتان را عوض نکنید. به صورت کلی اگر برنامه ریزی خوبی نداشته باشید شکست بزرگی خواهید خورد.

در هنگام مطالعه فقط به درس فکر کنید همانطور که اشاره کردیم شما نباید از تفریحات و روزمرگی های خود دور شوید اما حجم و اندازه این موارد باید به گونه ایی باشد که به درس شما آسیبی نرسانند. همچنین شما باید بدانید که چه زمانی باید از درس خواندن دست بکشید تا به مطالعه ای مفید دست پیدا کنید.

با برنامه و مفید درس بخوانید

  • معنای شکست را بشناسید و نا امید نشوید:

با توجه به استرس و هیجانی که افراد کنکوری دارند ممکن است با کوچک ترین خستگی یا شکستی از تلاش دست بردارند. شما باید از هیچ تلاشی دریغ نکنید و همیشه نگاه رو به جلو داشته باشید و به دنبال پیشرفت باشید. شما مسیر سختی در پیش خواهید داشت اما می توانید با صبوری و تلاش کافی به رتبه مورد نظر و آینده ای که منتظر آن هستید دست یابید.

  • ذهن خود را آزاد کنید و آرامش داشته باشید:

همانطور که کمی قبل تر صحبت کردیم، محیطی که در آن درس می خوانید باید از هر نوع حاشیه ای به دور باشد . همچنین شما باید برنامه های فضای مجازی خود را به صورت کنترل شده مصرف کنید تا ذهنتان درگیر برخی مواردِ بی ارزش نباشد.

ذهن خود را آزاد کنید و آرامش داشته باشید

  • به خودتان جایزه بدهید:

برای هر موفقیتی که بدست آوردید به خودتان جایزه بدهید و استراحت کنید. شما می توانید برای رسیدن به هدف اصلیِ خود یعنی کنکور سراسری برنامه ریزی هایی با اهداف خرد داشته باشید و بابت موفقیت در آن خود را تشویق کنید. به عنوان مثال شما می توانید برای خرید هدیه به مناسبت رسیدن به هدف کوچکِ خود به گردش بروید یا هر فعالیتی که حالتان را خوب می کند انجام بدهید.

  • ترتیب دروس را به دلخواه خود اجرا کنید:

ممکن است شما نسبت به برخی دروس علاقه بیشتری داشته باشید، شما می توانید این دروس را در ابتدایِ شروع برنامه درسی مطالعه کنید تا انرژی بیشتری داشته باشید.

author-avatar

درباره Ahmadvand

دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه شهید بهشتی

دیدگاهتان را بنویسید