مشاوره و برنامه ریزی

برنامه ریزی برای کنکور انسانی؛ بدون مشاور قبول شو!

برنامه ریزی برای کنکور انسانی

در این مقاله روش برنامه ریزی برای کنکور انسانی را به صورت کامل بررسی می کنیم. دانش آموزان رشته انسانی، در مقایسه با باقی رشته های نظری در مقطع متوسطه دوم، هم تعدد و تنوع دروس آن‌ها بیشتر است و همچنین حجمی که باید مورد مطالعه قرار دهند، نسبت به دیگران کثرت دارد و نیازمند یک برنامه جامع و کامل اند که تمامی دروس را بتواند پوشش دهد.
از آن‌جا که اکثر دروس انسانی حفظی و مفهومی هستند، برای مطالعه آن‌ها در طول سال تحصیلی، جهت شرکت در کنکور باید برنامه ریزی دقیقی داشت؛ به این سبب که: دروس رشته انسانی، هرچند وقت یکبار باید مرور شوند و اگر برای مدتی درسی مثل تاریخ یا جغرافیا را کنار بگذارید و مطالعه ای در آن زمینه نداشته باشید، به طور حتم حجم زیادی از مطالب را به فراموشی خواهید سپرد و برای مطالعه این دروس باید از ابتدا شروع کنید؛ انگار که هرگز مطالعه ای در این درس ها نداشته اید.

قبل از هرچیزی بدانید که هرچه زودتر اصول برنامه ریزی برای کنکور انسانی را بیاموزید و خود را با یک روش خاص مطالعه وفق دهید، به نتیجه بهتری هم خواهید رسید؛ پس بهتر است هرچه زودتر برنامه ریزی برای مطالعه را شروع کنید. اما به یاد داشته باشید که در این مسیر همیشه روش اول برای شما کارگشا نخواهد بود و شاید باید چندین مدل برنامه ریزی را امتحان کنید تا به نتیجه مطلوب برسید؛ به همین علت است که تاکید داریم هرچه زودتر شروع کنید،چون به نتیجه بهتری خواهید رسید.

اصول مهم برنامه ریزی برای کنکور انسانی

اول از همه باید یک دورنما از آینده خود داشته باشید و هدف خود را از شرکت در کنکور مشخص کنید و مطالبق با همان هدف و پتانسیل های خود، برنامه ریزی برای کنکور انسانی را آغاز کنید.
سپس ضعف های خود را در هر درس مشخص کنید و از قبل آگاهی داشته باشید که کدام دروس و کدام مباحث نیازمند زمان و تمرین بیشتری هستند.

اصول مهم برنامه ریزی برای کنکور انسانی
همچنین توجه داشته باشید که دروس عمومی نیز برای شرکت در امتحانات نهایی ۱۴۰۴ از اهمیت بالایی برخودارند و تاثیر فراوانی بر رتبه نهایی شما خواهند گذاشت؛ پس اگر در گذشته این دروس را به طور عمیق و جدی مطالعه نمی‌کردید، باید بگوییم که حال باید با ریزبینی و دقت بیشتری برنامه درسی خود را بچینید.

هم چنین بخوانید: بهترین کتاب ها و منابع امتحان نهایی

اهمیت برنامه ریزی برای کنکور انسانی

اکثر دروس انسانی (منطقی تر است بگوییم همه آنها) نیازمند تکرار و تمرین مداوم هستند. ماهیت این درس ها حفظی است و دانش‌آموز باید حداقل دو یا سه پارت درسی در هرماه به مرور دروسی که مطالعه کرده است بپردازد.
اگر دانش آموز پایه دوازدهم هستید و در دو سال گذشته مطالعه چندانی نداشته اید و یا درس های سال گذشته (خصوصا سال دهم) را فراموش کرده اید، بهتر است تابستان خود را به مطالعه دروس پایه دهم و یازدهم اختصاص دهید و اگر فرصت کافی داشتید در کنار مطالعه آن‌ها، بعضی از دروس دوازدهم را نیز پیش خوانی کنید. ازجمله دروسی که پیش خوانی آن‌ها مطمئنا شما را از باقی رقیبان جلو میاندازد، عربی، علوم و فنون ادبی و ریاضی و آمار است.
گروه کثیری از دانش‌آموزان در این سه درس که ضریب بالایی را هم شامل می‌شوند، ضعف دارند و اگر بتوانید حداقل در یکی از این درس ها خود را قوی کنید، مطمئن باشید که به نتیجه خوبی دست خواهید یافت. البته زمان شروع مطالعه جدی برای کنکور، برای هر دانش آموزی متفاوت است.

هرکس باتوجه به ظرفیت های خود و توانایی هایی که دارد تصمیم می‌گیرد که چه زمانی مطالعه جدی، جهت آمادگی در کنکور سراسری را شروع کند و این موضوع کاملا بستگی به خودتان دارد؛ نمی‌توان نسخه یکسانی برای همه پیچید!
موضوع بعدی که باید به آن توجه کنید این است که باید یک برنامه کلی برای خود داشته باشید و در مواقعی که نظم و روتین زندگی شما تغییر می‌کند به دنبال برنامه دیگری باشید که بتوانید خود را با شرایط پیش آمده سازگار کنید.
ازجمله این تغییرات: امتحانات نهایی ترم اول، اردوی نوروز و آغاز جمع‌بندی، کنکور اردیبهشت، امتحانات ترم دوم و در پایان، کنکور تیر ماه هستند.
قبل از اینکه به مطالعه بپردازید، بدانید که بهانه آوردن برای دوری کردن از درس خواندن، فقط خودتان را آزار می‌دهد، به همین دلیل است که تاکید داریم قبل از شروع مطالعات، به یک نتیجه منطقی، من‌باب هدفتان از شرکت در کنکور، برسید. این موضوع باعث می‌شود تا وقت خود را هدر ندهید و انتخابتان منطقی تر جلوه کند. در هر روز بهتر است، پنج تا هشت پارت درسی متفاوت برای خود تعریف کنید.

اهمیت برنامه ریزی برای کنکور انسانی
دلیل اینکه پارت های درسی باید متفاوت باشند را در قالب یک مثال برایتان توضیح می‌دهیم:
فرض کنید، دانش آموزی هفته اول مطالعاتی خود را به درس جامعه شناسی پایه دهم اختصاص دهد، مطالب را با دقت و عمیق مطالعه کند و به حل تست های گوناگون در آن زمینه بپردازد.
و همینطور هر ۷ روز یا ۱۰ روز به مطالعه دورس مختلف می‌پردازد.
این کار باعث ایجاد دو مشکل بزرگ می‌شود:
1. فراموشی مطالبی که در ابتدا مطالعه کرده اید و خارج شدن از جو آن درس (در این مثال، درس جامعه شناسی)
2. با این‌کار زمان فراوانی را به مطالعه هر درس اختصاص می‌دهید و به این ترتیب شاید در پایان تابستان تنواحید تمامی دروس دهم و یازدهم را مطالعه کنید و به این ترتیب مجبور می‌شوید که هم زمان با شروع مدارس و آغاز تدریس معلم، بازهم برنامه تابستان خود را ادامه دهید و مسلما این کار انرژی فراوانی از شما خواهد گرفت.
اگر به گونه ای برنامه ریزی کنید که بتوانید برای مرور مطالب هم زمان کافی بگذارید، برنده این بازی شما خواهید بود.
برای شروع به یاد داشته باشید که همه دانش آموزان از ۱۴ ساعت مطالعه در روز شروع نمی‌کنند. برای شروع از ۶ ساعت و ۷ ساعت شروع کنید و کم کم خواهید دید که به طور طبیعی توانایی شما برای مطالعه افزایش خواهد یافت.

تجربه ی موفق رتبه 41 کنکور سراسری برای برنامه ریزی در کنکور انسانی

من از تابستان برای مطالعه، شروع کردم. تقریبا می‌توان گفت که از پایه دهم هیچ چیز به یاد نداشتم؛ شروع کردم به مطالعه و تست زنی. اوایل، بیشتر از ۷ ساعت، توانایی مطالعه بیشتر را نداشتم؛ اگر کمی بیشتر به خود فشار می آوردم، دچار سردرد می‌شدم و دیگر نمی‌توانستم مطلب جدیدی را وارد ذهن خود کنم.
بعد از گذشت تقریبا دو هفته رکورد خود را شکستم و به ۸ ساعت مطالعه در روز رسیدم. آن موقع برای من پیشرفت بزرگی محسوب می‌شد. و کم کم تا پایان تابستان به ۹ ساعت و نیم مطالعه در روز رسیدم. با آغاز سال تحصیلی جدید، من روتین هرروزه خودم را از دست دادم و افت شدیدی در ساعات مطالعه خود داشتم. تقریبا ۴ ساعت در روز مطالعه می‌کردم؛ خستگی مدرسه اجازه بیشتر از این را نمی‌داد. بعد از گذشت تقریبا یک ماه از آغاز مدرسه، توانستم نظم قبل را به زندگی خود برگردانم و به این ت تیب از اضطراب من کاسته شد.
همینطور ادامه می‌دادم و رسید زمانی که باید جمع بندی دروس را آغاز می‌کردم؛ از ده ساعت شروع شد و بعد از مدتی تقریبا ۱۲ یا یازده ساعت در روز مطالعه داشتم. در این میان درس جدیدی که یاد گرفتم این بود که تعداد ساعات مطالعه و تعداد تست ها اهمیت چندانی ندارد (برای کسب انگیزه و ادامه مسیر خیلی خوب است) و کیفیت مطالعه ماست که باید زیاد باشد.
به عنوان مطلب آخر، دوست دارم به موضوعی اشاره کنم که بسیاری از دانش آموزان (از جمله خودم، در زمان کنکور را) دچار سردرگمی کرده بود.

برای استفاده ی درست از زمان برنامه ریزی کنید

تقریبا بعد از پایان امتحانات ترم اول بود که خستگی شدیدی تمام وجودم را گرفت و به دنبال آن رخ دادن برخی اتفاقات در زندگی خودم، باعث شد که چند روزی از مطالعه دور بمانم؛ آن هم دقیقا زمانی که همه جمع بندی دروس را آغاز کرده بودند.
این اتفاقات باعث می‌شد، من با خودم فکر کنم که از دوستان و رقیبانم عقب افتاده ام و فرصت جبران را از دست داده ام و دیگر نمی‌توانم برای هدفم مثل گذشته بجنگم. ولی بعد از چند روز، انرژی از دست رفته را باز یافتم و دوباره مطالعه را از سر گرفتم.
هرروز یک پارت زودتراز خواب بیدار می‌شدم و یک پارت درسی دیر تر به خواب می‌رفتم و با گذشت تقریبا یک هفته، پارت های درسی عقب افتاده را جبران کردم. سخت بود و بسیار خسته شدم ولی بعد از آن با دیدن نتیجه کنکور تمامی خستگی ها از من بیرون شد.

با مطالعه این مصاحبه، احتمالا شما هم به این نتیجه پی برده اید که این بی انگیزگی تنها مختص شما نیست و دانش آموزان بسیاری به آن دچار می‌شوند؛ بهتر است چند روزی به خود استراحت دهید تا ذهنتان آرام گیرد‌، سپس مطالعه را از سر بگیرید.
در پایان این مقاله، نمونه ای از یک جدول برنامه ریزی را به شما ارائه خواهیم داد که با عمل به آن هم دروس اختصاصی و همچنین دروس عمومی را مطالعه می‌کنید؛ در ضمن دروس به مقدار کافی برایتان مرور خواهد شد و این موضوع این اطمينان را به شما می‌دهد که تا حد زیادی از فراموشی در امان بمانید.
به این نکته دقت کنید که بعضی میاحث جزئی هستند که اکثر دانش آموزان در آن به مشکل می‌خورند؛ مثلا آرایه های ادبی، وزن و تقطیع شعر، دنباله های حسابی و …
برای حل این مشکلات و رسیدن به درجه تسلط در آن مباحث، هرشب قبل از خواب و یا هر صبح قبل از شروع پارت های اصلی، نیم ساعت وقت بگذارید برای تمرین این مباحث.
بعد از مدت تقریبا یک ماه، اگر هرروز این روتین را ادامه دهید، مطمئن باشید که در آن مبحث بسیار پیشرفت خواهید کرد.
این روتین و نظم را می‌توانید در مطالعه دروس عمومی هم به کار بگیرید.
اگر در طول روز فرصت مطالعه درس های عمومی را ندارید، به همان منوال قبلی، هرشب نیم ساعت آن‌ها را مطالعه کنید؛ مثلا در درس زبان می‌توانید چند روز یکبار به یادگیری و مرور کلمات جدید بپردازید، بعد از تسلط بر تمامی کلمات، به مبحث گرامر رجوع می‌کنید و یادگیری را در این مرحله آغاز می‌کنید.
این زمان های کوتاه، ولی منظم و روزمره کمک کننده بسیار خوبی برای شما خواهد بود؛ مطمئن باشید که بعد از گذشت مدتی پیشرفت خود در این مباحث را مشاهده خواهید کرد.

نمونه جدول برنامه ریزی برای کنکور انسانی

به جدول برنامه ریزی خود وفادار باشید و تمام سعی خود را برای انجاممنظم و دقیق برنامه درسی‌تان به کار بگیرید و هرشب، قبل از خواب مطمئن باشید که برای روز بعد برنامه کامل و دقیقی دارید، زیرا بی برنامگی ممکن است شمارا آشفته کند و شاید مسبب از دست رفتن آن روز شود.
همچنین روز های جمعه (هر دوهفته یکبار) تعداد کثیری از دانش‌آموزان در آزمون هایی که توسط موسسات مختلف برگزار می‌شود، شرکت می‌کنند.
آن جمعه برای خودتان! آن روز بعد از امتحان استراحت کنید و به تحلیل سوالات بپردازید، ذهن خود را آزاد کنید، کمی تفریح کنید تا بتوانید برای دو هفته آینده انرژی لازم را کسب کنید.

  پارت اول پارت دوم پارت سوم پارت چهارم پارت پنجم پارت اضافه
شنبه ریاضی جامعه شناسی تاریخ منطق روانشناسی لغات زبان
یکشنبه فنون ادبی عربی جغرافیا فلسفه اقتصاد سلامت و بهداشت
دوشنبه ریاضی جامعه شناسی تاریخ منطق روانشناسی دین و زندگی
سه شنبه فنون ادبی عربی جغرافیا فلسفه اقتصاد لغات زبان
چهارشنبه ریاضی جامعه شناسی تاریخ منطق روانشناسی سلامت و بهداشت
پنجشنبه فنون ادبی عربی جغرافیا فلسفه اقتصاد دین و زندگی
جمعه ریاضی جامعه شناسی تاریخ منطق روانشناسی

این برنامه برای پارت های بعدازظهر می‌تواند مفید اثر کند، برای صبح (در تابستان) می‌توانید به مطالعه بیشتر همین دروس بپردازید و تمرین و تکرار بیشتری داشته باشید؛ یا اینکه سه پارت درسی قرار دهید و دروس دوازدهم را پیش خوانی کنید. بعد از پایان تابستان، این سه پارت در مدرسه گذرانده می‌شود.

سوالات متداول:
• چه زمانی برای شروع برنامه ریزی درسی مناسب است؟

هرچه زودتر این پروسه را آغاز کنید، به نفع شماست؛ چون سبب می‌شود تا برنامه متناسب با خود را پیدا کنید و نکات مهم را یاد بگیرید.

• چند ساعت در روز باید درس بخوانیم؟

تعداد ساعات درسی برای هر فرد با توجه به ظریفت های او متغیر است و نمی‌توان نسخه ثابتی برای همه پیچید؛ می‌توانید برای مشاهده روند پیشرفت خود، ساعات درسی فعلی خود را با ساعات درسی یک ماه پیش خودتان مقایسه کنید؛ ولی در هر حال بدانید که کیفیت مطالعه مهم‌تر از هرچیزی است.

• جمعه هایی که آزمون داریم چکار کنیم؟

این روز را به استراحت بپردازید و آزمون آن روز خود را تحلیل کنید.

• بهترین برنامه برای یک دانش آموز انسانی چه ویژگی هایی دارد؟

برنامه درسی باید به گونه ای طراحی شود که هر درس چند وقت یکبار مرور شود، تا از فراموشی در امان بمانید.

دیدگاهتان را بنویسید