در دهه های گذشته وقتی نفرات اول کنکور و امتحانات جامعی مانند آن معرفی مشد مهمترین سوال این بود که روزانه چند ساعت درس خوانده است. ولی در سال های اخیر بحث نوع و مدل درس خواندن و افزایش تمرکز و کیفیت مطالعه مطرح شده که بسیار کاربردی تر از مطالعه مداوم است. در این میان نحوه استراحت کنکوری ها هم جایگاه خاصی پیدا کرده و معمولا مورد اختلاف والدین و فرزندان بوده است.
نحوه استراحت کنکوری ها چگونه باید باشد؟
نیاز به استراحت زمانی اتفاق می افتد که ما خسته می شویم ولی وقتی ما در حال مطالعه هستیم چرا باید خسته شویم. اینجاست که خستگی به 2 نوع خستگی جسمی و خستگی روحی تقسیم بندی می شود. زمان مطالعه و کار کشیدن زیاد از مغز باعث ایجاد خستگی روحی می شود و این خستگی روح منجر به خستگی جسمی خواهد شد. ولی در مورد خستگی جسمی اینطور نیست ممکن است شما با دوستان به کوه رفته باشید وجسما خسته شده باشید ولی روحا شاداب و سرزنده می شوید. نحوه استراحت کنکوری ها باید به نحوی باشد که این خستگی سریعا ایجاد نشود و در صورت ایجاد منجربه خستگی شدید جسمی و بی حوصلگی نشود. در این قسمت به بهترین روش های استراحت در زمان کنکور اشاره می کنیم:
- استراحت های کوتاه یا به اصطلاح چرت خرگوشی: از لحاظ علمی به ازای هر 70 تا 90 دقیقه مطالعه 15 دقیقه استراحت کرد. محققان بهترین روش برای استراحت در زمان کنکور برای مغز را خواب می دانند. هر چند که مدت این خواب کوتاه باشد. همچنین خواب شبانه بسیار مهم است و مدت زمان آن نباید کمتر از 7 ساعت باشد. خواب باعث رفرش شدن تمام سلول های بدن و دسته بندی اطلاعات در مغز و آمادگی برای اطلاعات جدید می شود.
- غذا خوردن: شاید غذا خوردن به نظر شما استراحت نباشد. ولی همانطور که گفتیم در میان زمان های ذکر شده برای مطالعه همیشه نمی توان خوابید در این زمان می توان از میان وعده های سالم و مفید که قوای جسمی بدن را بازگرداند استفاده کرد.لازم به ذکر است خوردن فست فود و غذاهای چرب نه تنها شادابی شما را باز نمی گرداند بلکه باعث خواب آلودگی و خستگی بیشتر می شود. پس انتخاب نوع غذا در زمان استراحت کنکوری ها بسیار مهم است.
- موسیقی: موسیقی بسیار وابسته به سلیقه و شخصیت فرد است و گوش دادن به آن در زمان بریک تیم مطالعه بسیار برای بازگشت مغز به حالت اولیه مناسب است. محققان معمولا موسیقی هایی با ریتم آرام را پیشنهاد می کنند. ولی تحقیقات جدید نشان دهنده این است که هر نوع موسیقی که بتواند به فرد آرامش و حس خوبی بدهد مفید خواهد بود.به ویژه اگر با چشمان بسته و دراز کش و با هدفون این کار صورت پذیرد.
- داشتن تحرک: به هر طریقی که مطالعه می کنید دراز کش یا روی صندلی و میز مطالعه بعد از 60 دقیقه حتما باید بلند شده و اگر نرمش خاصی انجام نمی دهید حداقل کمی را بروید و بدن خود را کش بدهید. این روش باعث می شود تا اسید لاکتیک عضلات شما کمی تخلیه شدن و دیرتر به حالت خستگی جسمی برسید. این تحرک می تواند شامل بیرون رفتن از اتاق و قدم زدن در محیط بیرون نیز باشد.
مقاله پیشنهادی: بهترین زمان مطالعه در روز چه زمانی است؟!
نکته: نحوه استراحت کنکوری ها به هر طریقی که باشد باید مداوم و کوتاه باشد. زیرا استراحت های بلند مدت ذهن و تمرکز فرد را از موضوع مورد مطالعه دور کرده و تا بازگشت یه حالت اولیه زمان خواهد برد.
اشتباهات در تفریحات کنکوری ها و نحوه استراحت کنکوری ها:
در این استراحت های کوتاه یک سری کارها را نباید انجام داد که در زیر ب آنها اشاره می کنیم:
- استفاده از گوشی: استفاده از گوشی علاوه بر اینکه تمرکز شمارو به هم خواهد زد باعث می شود که چشم و عضلات گردن شما هم خسته شود. در نتیجه شما زودتر به خستگی جسمی خواهید رسید. این به آن معنی نیست که شما به طور دائم در طول سال کنکور از گوشی استفاده نکنید بلکه در زمان استراحت های بین مطالعه استفاده نکنید. و مدت زمان استفاده از گوشی را نیز در این مدت باید مدیریت کنید.
- دیدن تلویزیون: بدترین اشتباه در تایم استراحت های کوتاه تماشای برنامه های تلویزیون می باشد. به ویژه فوتبال و یا برنامه و سریال های دلخواه زیرا تا ساعت ها ذهن شما درگیر آن خواهد بود و تمرکز شما را به حداقل ممکن خواهد رساند. این موضوع باز به این معنی نمی باشد که اصلا تلویزیون نبینید بلکه محدود کنترل شده و با مدیریت این کار را انجام دهید.
- بحث و گفتگو با اطرافیان: در مدیریت نحوه استراحت کنکوری ها به این مورد اشاره شده که نباید فرد با اطرافیان وارد بحث و گفتگو های چالش برانگیز شود. گفتگو های ساده و معمولی موردی ندارد ولی اگر بحث باعث شود تا ذهن فرد درگیر ماجرایی شود و تمرکزش به هم بریزد به هیچ وجه توصیه نمی شود. زیرا در این حالت ذهن از مسیر خود منحرف شده و تا ارتباط برقرار کردن با موضوع زمان خواهد برد که این مورد باعث خستگی هرچه بیشتر ذهن و جسم خواهد شد.
نحوه استراحت کنکوری ها در ماه های آخر:
در این ماه ها با توجه به اینکه از حجم در س ها کاسته شده و فرد بیشتر به دنبال جمع بندی و زدن تست می باشد. میتواند زمان استراحت خود و نوع استراحت خود را نیز تغییر دهد. بهتر است تفریحات خود را به سمت قدم زدن، ورزش کردن، بیرون رفتن با خانواده و دوستان، رفتن به سینما البته کنترل شده و مدیریت شده ببرد. و سعی کند تا اعتماد به نفس و تمرکز خود را افزایش دهد.
نحوه استراحت کنکوری ها در این دوران که بیماری کرونا شایع شده است هم باعث تغییر نوع استراحت و هم باعث تغییر نحوه امتحان شده است. و این مسئله استرس و مشغولیت فکری داوطلبان را نیز افزایش داده است. در این زمان نقش والدین و اطرافیان بسیار مهم و کلیدی است با ایجاد محیطی آرام به دور از استرس و دادن اعتماد به نفس و امید می توان بسیار به داوطلبان کمک کرد. همچنین مشابه سازی نحوه امتحان با ماسک در نزدیکی های امتحان یعنی استفاده از ماسک همزمان با زدن تست از استرس فرد در روز امتحان خواهد کاست.